7 Ocak 2014 Salı

Kurufasulye lüks yemekler sınıfınamı giriyor


Kirgizistan  fasulyesi,

Düşük rekolte nedeniyle son aylarda fiyatı sürekli artan ve kalitesine göre kilogramı 16 liraya ulaşan kuru fasulye, lokantalardaki fiyatıyla et yemekleriyle yarışır hale geldi.
"Yoksulun aşı" olarak bilinen, yüksek protein değeriyle her gelir grubundan insanın severek tükettiği, sofraların vazgeçilmezi kuru fasulyenin fiyatındaki artış "kuru-pilav" sevenlerini üzdü. Son fiyat artışlarıyla 250 gramlık bir porsiyon kuru fasulyenin fiyatı 10 liraya kadar çıktı.
Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, Türkiye'nin kuru fasulye ihtiyacının yüzde 60'ını yurt dışından karşıladığını belirtti.
Konya, Kahramanmaraş ve Trabzon'un
önemli kuru fasulye üretim merkezleri olduğunu aktaran Yiğit, bu kentlerde önceki yıllara göre ekim alanlarının azalması nedeniyle ciddi rekolte kaybı yaşandığını söyledi.
Yine önemli kuru fasulye üretim merkezlerinden Arjantin'deki kuraklık ve Çin'deki aşırı yağışların geçmiş yıllara göre üretimde düşüşlere yol açtığını dile getiren Yiğit, arzdaki bu sıkıntının doğal olarak fiyatlara yansıdığına dikkati çekti.
Nazım Yiğit, fasulyede son yıllarda hiçbir gıdada görülmeyen fiyat artışına şahit olduklarını belirterek, "Yaklaşık 4 ay önce kuru fasulyenin kilosu 4 liraydı. 15-20 günde bir 2-3 lira arttı ve 16 liraya kadar ulaştı. Kilosu 10-12 milyona da fasulye var ama kaliteli bir kuru fasulyenin fiyatı 16 liradan aşağı olmaz. Kuru fasulye, et fiyatlarına yaklaştı" diye konuştu.
Fiyat artışının lokantalara da olumsuz yansıdığını ifade eden Yiğit, 4 ay önce 4-7 lira arasında satılan bir porsiyon kuru fasulyenin fiyatının lokantasına göre 7-10 lira arasında değiştiğini söyledi.
Yiğit, kuru fasulye fiyatlarının ete yaklaşmasının kendilerini zor durumda bıraktığını ifade ederek, "Son aylardaki fiyat artışı, lokantalarda kuru fasulyeye talebi yüzde 50-60 azalttı. Müşterilerimiz porsiyonu 7-10 lira arasında değişen kuru fasulye yerine, porsiyonu 12 liraya et yemeklerini tercih ediyor. Daha önce günde 10-12 kilo kuru fasulye işleyen lokantalar, bugünlerde 2-3 kiloya kadar düştü" dedi.
"FİYATLAR YAZ AYLARINDA DENGELENİR"
Fiyatların yaz aylarında dengelenmesini beklediklerini aktaran Yiğit, üretim alanlarının yeterli olmasıyla kuru fasulye fiyatlarının kendiliğinden aşağıya doğru gerileyeceğini dile getirdi.
Nazım Yiğit, fasulyenin sağlık açısından birçok faydasının olduğunu, sindirim sistemini iyi çalıştırdığını, kandaki kötü kolesterolü düşürdüğünü, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder